Tango Events BV Tel.:06-55507086
Industrieweg 8d
2404 BZ Alphen a/d Rijn

Helium

Helium is een edelgas en werd in 1868 ontdekt. Helium is genoemd naar de zon (Grieks helios), omdat het element daar het eerst ontdekt werd.

Helium wordt vaak gebruikt als vulmiddel voor ballonnen en luchtschepen, die lichter dan lucht moeten zijn. Bij ballonnen en luchtschepen kan men dan denken aan reclametoepassingen, maar ook atmosferisch en militair onderzoek zijn belangrijke toepassingen. Helium verdient de voorkeur boven waterstof omdat het niet brandbaar is, en daarmee veiliger.

Helium is qua stijgvermogen met 92,65% van dat van waterstof een goede vervanging. Wel is helium veel kostbaarder dan waterstof, want het is moeilijker te winnen.Doordat helium het laagste smelt- en kookpunt heeft van alle elementen is het een zeer geschikt koelmiddel voor veel toepassingen die extreem lage temperaturen behoeven, zoals supergeleidende magneten en cryogene research en kernreactoren. In vloeibare vorm wordt het gebruikt bij MRI-scans in de medische sector, als koeling voor de supergeleidende elektromagneten.

Er heerst op dit moment een heliumschaarste. Helium wordt gewonnen uit aardgas. Maar lang niet overal zit het erin, en bijna nergens ter wereld zijn voorraden van het edelgas aangelegd. Behalve in de Verenigde Staten. Op dit moment wordt ruim 500 miljoen kubieke meter ongezuiverd heliumgas opgeslagen in een natuurlijke zoutkoepel onder de prairie in Texas. Het U.S. Bureau of Land Management beheert die. Op dit moment komt een derde van het wereldverbruik uit de Texaanse opslag, dus de voorraad slinkt terwijl de vraag stijgt. Het gevolg hiervan is dat de prijzen flink stijgen. Op dit moment is er zelfs vrijwel geen export van helium vanuit de VS naar Nederland.